KEZDŐLAP  |  MAGUNKRÓL  |  EZ TÖRTÉNT  |  SAJTÓ  |  KÖZGYŰLÉS  |  ELÉRHETŐSÉG             
Tagság
Alapszabály
SzMSz
Netikett
Programok
Ifjúsági tagozat
NOE érdekvédelem
Pályázatok
Hasznos infók
Hasznos linkek
Képek
Kedvezmények
Ajándék ötletek
Támogatóink
Emlékül
Adó 1%
   
 
   
 
  Családi Táncházunk volt Érden!  
 
Jóval több, mint százan, gyerek, szülő, nagyszülő jöttek el a Téka Együttes műsorára, ami pontosan elég volt a hangulathoz, és még épp jól el is fértünk a Vörösmarty Gimnázium aulájában. A résztvevők többsége az érdi Nagycsaládosok Ága-Boga Csoport tagjai közül került ki, de jöttek ismerősök, érdeklődők, akik elfogadták barátaik meghívását.

A tánctanár, Szente Jani, mindjárt az elején megmutatta, hogy ért a gyerekek nyelvén: a már szaladgáló aprónépet összeterelte egy jó játékra. A zenekar is bemelegített, a folyamatosan érkezőknek nem lehetett kétsége arról, hogy itt valami jó készül.
Aztán a zenekar ismerkedésként székeket hozatott, arra ültette közönségét, és jó szóval kísért hangszerismertetőt, bemutatót tartott. Oly szépen szólt a tekerőlant, a magyar kecskeduda, s a hegedű, s oly érdekesen meséltek róla művészeik, hogy aki ott volt, nem felejti el!

Aztán a székek helyükre kerültek és kezdődött a tánc, a széki táncrend, a négyes, a lassú és a csárdás tanulásával. A legkeletibb és mondhatni legárvább sorsú magyaroknak, a Moldvában élő csángóknak néhány táncát is tanulhattuk. A táncok között mesemondás és játékok tették változatossá az időtöltést és tartották fenn a gyerekek érdeklődését. Végül Erdélynek szintén a mezőségi tájegységről való, gyönyörű zenéjű magyarpalatkai táncaival, melyek általában a táncházi mulatságok csúcspontját jelentik, zárult a műsor.

A gyerekek kihasználtak minden lehetőséget, fogyott a zsíros kenyér, a házi bodzaszörp, alkottak a kézműves asztaloknál, és rohangáltak a folyósón, mert itt ezt is szabad volt. A tánc nem volt kötelező, mégis a gyerekeknek valót ropták a felnőttek is, és viszont, egyetlenegyszer sem volt híja a lelkesedésnek! Sokan ismerték már egymást látásból, de ez az alkalom kellett, hogy beszélgessenek, többet tudjanak meg egymásról, és mostantól már örömmel várják a következő találkozást.

Akik ezt a kedves műsort összehozták nekünk, hét gyereket nevelnek, és huszonvalahány évvel ezelőtt a Téka együttes első táborában ismerkedtek meg.Azt olvastam valahol, nem kis irigységgel, hogy vannak országok, ahol hagyományos táncaikat éppúgy ismeri az utca népe, mint a modernt. Ezt tudom az írekről, most pedig a spanyolokról hallottam, hogy sok diszkóban két helyen folyik a tánc: egyik teremben megy a bumm-bumm, a másikban a néptánc. Nem egyszer az utóbbi a sikeresebb!”

Legyen Érd ilyen hely, ahol e tekintetben utolérjük őket. Ősszel folytatjuk!

Akit érdekelnek további részletek, és cseppet sem rest, itt olvashat, és képeket nézhet róla még: www.erdcenter.hu

Süle Zsolt, érdi Ága-Boga
Az eseményt támogatták:
Érd Megyei Jogú Város ÖnkormányzataVörösmarty Gimnázium

Belépés
tagcsaládoknak:

Nagycsaládban élni jó!
Osys Kft.
Érd
Bajcsy-Zs. út 15.

Keresztyén könyvek és ajándékok, igés kerámia, póló, kereszt, játék
konyvesbolt.oromhir.hu
web: osys