Czabai kerti séta beszámoló


Egy hete, gyönyörű napsütéses időben a Madarak és fák napja alkalmával volt lehetőségünk meglátogatni Érd-Parkvárosban a több mint fél hektárnyi, zárt területen fekvő, az Érdikumok közé tartozó Czabai-kertet, .


Személyesen a tulajdonos, Czabai Balázs vezetett minket végig a kertben és mesélte el a történetét, osztott meg érdekességeket.


A kert legjellemzőbb fái az 14-22 m magas, közel száz éves kocsányos és kocsánytalan tölgyes, melyek hűen őrzik az egykori Hamzsabégi- erdő örökségét.


Egy csodálatos oxigéngyár Érd szívében.  Érdekesség még: egy tölgyfának 250 ezer levele (kiterítve 7 teniszpályát fedne le) és 75 ezer makktermése van évente. 25-féle madár figyelhető meg a kertben: állandó és költöző madarak (köztük: rigók, cinkénk, csúszkák, örvös galamb, ragadozó karvaly).


              Egy kocsányos tölgy

A Czabai-kertet 1977-ben helyezték természetvédelmi oltalom alá, azzal a céllal, hogy „őrizze a táj régi állapotát tükröző tölgyállományt, biztosítsa a környék madárvilágának zavartalan fészkelését, nyújtson lehetőséget az erdő természetes fejlődésének megfigyelésére, nyújtson a látogatónak maradandó esztétikai élményt, és adjon lehetőséget az értékes tölgymakktermés erdősítésre való felhasználására.”

A kert tulajdonosa, Czabai Balázs lelkiismeretesen gondját viseli fáinak, és előzetes bejelentésre szívesen fogadja az érdeklődőket.

Kisfilm a Czabai-kertről: https://www.youtube.com/watch?v=QAxeGCRp-AY
Év madara: https://www.mme.hu/2021-ev-madara-ciganycsuk
https://berek.hu/2021/01/04/az-ev-madara-ciganycsuk/
Ezúton köszönjük Czabai Balázsnak és tagtársunknak, Darvas Krisztinának, a kirándulás szervezőjének, hogy 13 családunk részese lehetett ennek a napnak.


További kellemes időtöltést kívánok mindenkinek az Érdikumok világában.