Az oldal fejlesztés alatt áll. Egyes tartalmak még nem lesznek elérhetők!
Zöld Program - használt sütőolaj feldolgozó üzem látogatás

Kedves Családok!
2020. február 29-én délelőtt egyesületünk látogatást tett a Money Trade Kft. martonvásári üzemében a Zöld program keretében, hogy képet kapjunk arról, hogyan dolgozzák fel a leadott használt sütőolajat.
A cég tulajdonosa személyes fogadott minket és osztott meg velünk rengeteg hasznos információt, melyet néhány sorban szeretnék megosztani.
Az országban összesen öt cég foglalkozik használt sütőolaj és ételhulladék feldolgozással. Ez a cég tíz éve működik itt Martonvásáron. Jelenleg 6 autója és 3 kamionja van, valamint 22 fős a csapat, akik általában 7 - 22 óra között két műszakban dolgoznak. A legtöbb munka jelenleg az adminisztráció. Rengeteg engedélyre van szükség (országos hulladék szállítási engedély, olajhordók kinyitására engedély, külön engedély arra, hogy el is moshassák a hordókat, nemzetközi engedély, hogy Ausztriába szállítsanak), szigorú szabályok vonatkoznak minden lépésükre.
A használt olaj begyűjtés elsősorban éttermekből, cégektől származik, a lakossági begyűjtés - bár a környezettudatosság nő - csupán 10%, ami jóval alatta van az európai átlagnak, ahol 70%. Ma Magyarországon 500 nagyobb Coop üzletben és helyi iskolákban lehet leadni használt olajat, melyet 60l-es hordókban gyűjtenek. 1 l olajért 80 Ft-ot adnak. A természetben 1 l használt olaj kiöntése 1000 l vizet terhel.
A beérkezett olajat 60 fokon 24 órán keresztül melegítik, hogy a szennyeződés leülepedjen, majd a megtisztult olajat leszűrik és 1000l-es tartályokba teszik, melyeket állandó 40 fokon tartanak, hogy szállítható állapotban tartsák. A szüredéket külön tárolják, semmi nem vész el. Az ily módon megtisztított olajat és egyebet a kamionok Ausztriába viszik a biodiesel előállító üzembe, ahol is ténylegesen feldolgozzák az olajat.
Európai uniós szabványok szerint mára az üzemanyagok 12 %-a (korábban 6%) újrahasznosított adalékot kell tartalmazzon, amit többek között innen nyernek.
Valahol külön csak biodiesel céljára repcét termesztenek.
Az itteni üzemből hetente 75 tonna, évente 2600 tonna használt olaj kerül az osztrák üzembe. 
Emellett hetente 50 tonna ételhulladékot is behoznak az üzembe, melyet szintén 100 %-ban hasznosítanak.  
Környezetbarát az üzem, törekszenek minél környezettudatosabb működésre. A kormány zöld pályázatának köszönhetően hamarosan napenergia hasznosítására térhetnek át. Az autóknál az Euro 6 minősítés a cél. A kormány több támogatást nyújt 'Zöld cégeknek', pl nem fizetnek dugódíjat Budapesten.
A cég feldolgozó kapacitása nagy, de a nagyobb mértékű begyűjtéshez hatalmas beruházásra lenne szükség, mely jelenleg nem finanszírozható.
Köszönjük Darvas Krisztinek és Bogatin Attilának, hogy lehetővé tették ennek az üzemnek a látogatását és újabb hasznos ismereteket szerezhettünk a környezettudatos életmódra való törekvésünkhöz.