Az oldal fejlesztés alatt áll. Egyes tartalmak még nem lesznek elérhetők!
ÁGA-BOGÁSOK KÁRPÁTALJÁN


Buszkirándulás Munkácsra beszámoló

Időpont: 2019. augusztus 22 – 25.

 

A NOE tagegyesületeként értesültünk a lehetőségről, hogy a Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet kárpátaljai kirándulás utazási költségeinek térítésére, melyre sikeresen pályáztunk.

Egyesületünk a Munkácson működő Család és Élet Egyesület meglátogatására szervezett egy négy napos kirándulást Munkácsra és környékére. A kapcsolatépítés mellett adományt vittünk a kint élő rászoruló családoknak (pl. gyerekkönyvek, gyerekjátékok, iskolaszerek, tisztálkodó szerek).

Nagycsaládos egyesület révén kiemelt hangsúlyt fektetünk az emberi értékek átadására, a család egységének fontosságára, a magyarságtudat erősítésére.

A kiránduló csoport saját tagcsaládjainkból, valamint az ország más területein élő, NOE tagcsaládokból állt össze. Voltak a csoportban, akik már jártak Kárpátalján, voltak, akik még sohasem. Mindannyian vegyes érzelmekkel indultunk, egy nagycsaládként utaztunk és rengeteg közös és felejthetetlen élményt szereztünk.

Az első és utolsó nap az utazás jegyében telt. A hírekből és mások elmeséléseiből hosszú várakozásra számítottunk a határátkelőnél. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert odafele 2 óra alatt, visszafele 3 és fél óra alatt értünk át a Beregsurányi határon, mely elsősorban a buszsofőr rátermettségének és hozzáértésének volt köszönhető. Nem sűrűn van kitéve az átlagember olyan átvizsgálásoknak, mint a Schengeni határállomásokon.

A gyors határátlépés lehetőséget adott, hogy megálljunk a határtól 6 km-re fekvő Beregszászon. Abban a városban, mely jelenleg a legnagyobb arányban magyar lakta település. A magyar anyanyelvűek a határtól távolodva egyre kevesebben élnek. Beregszászon megnéztük a város nevezetes épületeit és sikerült bejutnunk a Bethlen kastélyba, ahol egy nagyon kedves magyar hölgy vezetett bennünket végig a múzeumon és teljes elfogadással mesélt nekünk a Trianon utáni időkről.

A szállásunk két helyen volt. A csapat egyik fele Hotel Retroban szállt meg, a másik fele a magyar kormány által építtetett és 2018-ban átadott Szent Imre Kollégiumban.  Mindkét helyen beszéltek magyarul, sőt a kollégiumban csak magyarok dolgoztak, akik rendkívül segítőkészek voltak.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy az ukrán időeltolódás ellenére a magyar emberek a magyar idő szerint végezték teendőjüket. Még a vasárnapi mise is magyar idő szerint van meghirdetve.

Két teljes napi programunkat egy fiatal, fantasztikus helyi idegenvezetővel, Kozub Gergellyel jártuk végig. Fő célpontunk a Vereckei-hágó volt, ahova igazi kihívás volt busszal eljutni, de hihetetlen felemelő élményt nyújtott mindenkinek, mikor az emlékműnél együtt elmondtuk a MiAtyánkot, és közösen elénekeltük a Magyar Himnuszt.

A Vereckei-hágó után rövid sétát tettünk a Sipoti vízesésnél, ahol többek között lehetőség volt megkóstolni a helyi ízeket is. Ezt követően elmentünk az Árpád vonal részét képező Felső-Gerebeni alagútrendszerhez, és ellátogattunk a Szojvai emlékparkhoz, ahol rövid történelmi ízelítő kaptunk a világháború időszakából.

Másnap ellátogattunk a Beregszentmiklósi várkastélyhoz, ahol a jelenlegi várúr, Bartos József közvetlen, jó hangulatú vezetésével körbejárhattuk a kastélyt és betekintést kaphattunk a XVII. század magyar történelmébe, a Rákóczi család életébe.

A várkastély látogatása után a Munkácsi várat vettük ostrom alá, ahol a termeket végigjárva és a vár történetét hallgatva megerősítést kaptunk, milyen hatalmas küzdeni akarás volt és van a magyar emberekben.

Ezt követően még felsétáltunk Kenderesen a Feszty körkép emlékművéhez, ahonnan megcsodálhattuk eredetiben Feszty Árpád: A magyarok bejövetele című festményének hátterét adó tájat.

Este találkoztunk Palojtay Mártával, a családvédő egyesület vezetőjével és férjével, Popovics Bélával, aki tanár, történész és idegenvezető. Ő volt az, aki felderítette, hogy pontosan hol készítette vázlatait Feszty Árpád festményéhez. A vele való találkozás nagy hatást tett ránk. Beszédéből sugárzó pozitív életérzése, magyarságtudata, rajongása a magyar történelem iránt, kitartása és küzdeni vágyása teljesen magával ragadott bennünket. A tőle hallottak alapján megnyugodhattunk, hogy a történelem folyamán történtek ellenére mekkora békességben és egyetértésben is tud az ukrán és a magyar nép egymás mellett élni.

Ez az út mind történelmi, mind természeti látnivalókban nagyon sokat adott mindannyiunknak. Kárpátalját látni kell és átélni azt a csodát, melyet számunkra, itthoni magyaroknak nyújt!